News CCI Brasov

Tendinţe în evoluţia activităţii economice în perioada septembrie - noiembrie 2014

(0 voturi)
Tendinţe în evoluţia activităţii economice în perioada septembrie - noiembrie 2014

Comunicat de presa INS

 

Potrivit opiniilor exprimate în luna septembrie 2014, de către managerii societăţilor comerciale, se conturează pentru perioada septembrie - noiembrie 2014 tendinţă de creştere moderată a activităţii în industria prelucrătoare şi servicii, relativă stabilitate în sectorul de comerţ cu amănuntul şi scădere moderată în construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural.

Industrie prelucrătoare    Tendinţă de creştere moderată a activităţii  

În cadrul anchetei de conjunctură din luna septembrie 2014, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +8%).
În ceea ce priveşte estimarea producţiei, pentru unele dintre activităţi se va înregistra tendinţă de creştere şi anume: fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie (sold conjunctural +36%) şi fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +34%).
Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +3%).
Referitor la numărul de salariaţi, se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +1% pe total industrie prelucrătoare.

Construcţii     Tendinţă de scădere moderată a activităţii  


Potrivit estimărilor din luna septembrie 2014, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -10%). Managerii estimează, de asemenea, scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -10%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -13%) .
În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural +1%).


Comerţ cu amănuntul    Tendinţă de relativă stabilitate a activităţii  

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -5%) şi scădere moderată a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural -8%).
Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creşterea moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +11%).
Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează relativă stabilitate a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +4%).


Servicii     Tendinţă de creştere moderată a activităţii  

Conform estimărilor din luna septembrie 2014, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +11%).
În sectorul de servicii, se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -4%).
Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural 0%).