News CCI Brasov

Tendinţe în evoluţia activităţii economice în perioada ianuarie - martie 2015

(0 voturi)
Tendinţe în evoluţia activităţii economice în perioada ianuarie - martie 2015

Managerii se aşteaptă la scăderi în activitatea de construcţii și în comerțul cu amănuntul.


Managerii societăţilor comerciale se aşteaptă la o tendinţă de scădere în activitatea construcţii pentru primul trimestru din acest an, în raport cu cele trei luni anterioare, potrivit opiniilor exprimate în ianurie, informează Institutul Naţional de Statistică (INS).

Totodată, managerii prognozează, pentru T1 2015, o tendinţă de relativă stabilitate în industrie şi servicii şi una de scădere moderată în comerţul cu amănuntul, conform indicatorului sold conjunctural.

Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +2%).
În ceea ce priveşte estimarea producţiei, pentru unele dintre activităţi se va înregistra tendinţă de creştere şi anume: fabricarea altor mijloace de transport (sold conjunctural +19%), fabricarea mijloacelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor şi fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (solduri conjuncturale +18%).
Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +3%).
Referitor la numărul de salariaţi, se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare.

In activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -22%). Managerii estimează scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -20%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -17%).
În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural -3%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -8%).
Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +8%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra scădere moderată (sold conjunctural -9%).
Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează relativă stabilitate a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural -1%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +1%).
În sectorul de servicii, se estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -6%).
Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural -1%).

Soldul conjunctural indică percepţia repondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau a scăderii valorii unui indicator statistic, precizează INS.