News CCI Brasov

Coface: Economia României, +2,7%

(0 voturi)
Coface: Economia României, +2,7%

Coface, companie franceză de rating și asigurări de credit, estimează că avansul anual al PIB-ului real în 2015 va fi 2,7%.

 

În scenariul de bază pentru anul 2015 Coface estimează ca avansul anual al PIB-ului real în 2015 va fi 2,7%, existând posibilitatea de a varia între 2,5% - 3% în condițiile în care agricultura va înregistra o dinamică apropiată de tendința pe termen lung.

Pentru anul 2015, se așteaptă ca activitatea economică să rămână pe o tendință crescătoare, înregistrând o creștere marginală superioară, comparativ cu 2014. Această tendință va fi susținută de: consumul privat, aportul mai important al formării brute de capital, atât în mediul privat, cât și instituțional, un aport zero la creșterea economică din partea agriculturii, aportul negativ din partea relațiilor comerciale externe.

Anul 2015 va debuta cu o inflatie anuala sub 1%, urmand sa inregistreze un trend crescator catre tinta BNR de 2,5% in a doua jumatate a anului. Astfel, in scenariul de baza, inflatia medie anualizata pentru 2015 nu va depasi 2%, insa surprize pot aparea din partea ofertei (“supply side inflation”) sau a rezultatului productiei agricole, ambele avand un grad ridicat de incertitudine.

Coface a menţinut ratingul României la nivelul "B", printre cele mai reduse din Europa Centrală.

Estonia, Polonia, Slovacia, Lituania, Slovenia au ratinguri superioare celui din România, respectiv  A3, nemodificate, în timp ce Cehia a obţinut un rating superior faţă de 2014, A4 cu perspectivă de creştere.

Bulgaria, Croaţia, Ungaria, Letonia şi Turcia au acelaşi rating cu România.

Sursa:economia.net,bursa