News CCI Brasov

Ajută la negocierea secolului

(0 voturi)
Ajută la negocierea secolului

Camera de Comerț și Industrie a Romaniei urmarește, prin strategia de dezvoltare pentru anul 2015, să faciliteze accesul companiilor romanești pe piețele externe și să promoveze exporturile, concomitent cu atragerea de investiții străine.

 

În acest sens, CCIR abordează cu prioritate consolidarea parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite ale Americii. Potențialul dezvoltării cooperarii economice bilaterale dintre statele noastre, atât în cadrul parteneriatului strategic, cât și la nivelul relațiilor dintre Uniunea Europeană și SUA, deschide ample oportunități pentru comunitatea de afaceri națională.

Un aspect deosebit de imortant în relațiile de business dintre țara noastră și Statele Unite este reprezentat de negocierile purtate dintre oficialii europeni și americani pentru adoptarea Parteneriatului Trans-Atlantic pentru Comert și Investiții (T-TIP), un acord comercial și investițional care va conecta două economii care însumează aproape jumatate din Produsul Intern Brut global și peste o treime din comerțul mondial, cu o valoare care de peste 6.650 de miliarde de dolari anual.

Dată fiind importanța strategică a negocierilor purtate pentru adoptarea T-TIP, CCIR vă transmite amabila invitație de a completa chestionarul privind dificultățile cu care vă confruntați în comerțul bilateral cu Statele Unite ale Americii. Chestionarul se poate completa on-line și este disponibil la adresa http://www.capital.ro/ajuta-la-negocierea-secolului.html

Toate informațiile furnizate de companiile respondente vor fi incluse într-o analiză comprehensivă, derulată la nivelul Parlamentului European de Sorin Moisa, Membru al PE din partea României, iar raportul va fi prezentat în cadrul unei conferințe care va avea loc la București în luna octombrie. La acest eveniment au confirmat deja participarea Comisarul European pentru Comerț, Cecilia Malmstrom, precum și înalți oficiali implicati în procesul de negociere dintre UE și SUA. Datele de identificare ale companiilor respondente vor fi utilizate în conformitate cu standardele naționale și europene în ceea ce privește protecția și confidențialitatea acestora.

Totodată, Camera de Comerț și Industrie a României va elabora un document de analiză a impactului T-TIP asupra comunității de afaceri românești, pe care îl va transmite către Camerele de Comerț și Industrie din Romania pentru consultare și completare. Ulterior, documentul asumat de Sistemul Cameral românesc va fi transmis către Parlamentul European, pentru a fi inclus în raportul privind poziția României în negocierile pe tema T-TIP.