News CCI Brasov

SCIEFEST – Festival de ştiinţă şi industrii creative

(0 voturi)
SCIEFEST – Festival de ştiinţă şi industrii creative

Activități și evenimente pentru toate vârstele: ateliere educaționale pentru elevi de gimnaziu și de liceu, pentru părinți, prezentări de tehnologii și aplicații inovatoare, expoziții de fotografii spațiale, conferințe, filme  doar la SCIEFEST! 

Biblioteca Județeană Brașov și Coresi Shopping Resort organizează SCIEFEST – Festival de știință și industrii creative, ce va avea loc între 24-26 noiembrie 2017 în Coresi Shopping Resort, parţial la sediul bibliotecii din Livada Poştei şi la Filiala nr. 6 de copii și tineret din strada Iuliu Maniu nr. 6. Conferinţa de presă va avea loc vineri, 24 noiembrie 2017, la Coresi Shopping Resort (Piaţa cu scena), la orele 13,00.


Festivalul va cuprinde activități și evenimente pentru toate vârstele: ateliere educaționale pentru elevi de gimnaziu și de liceu, pentru părinți, prezentări de tehnologii și aplicații inovatoare, expoziții de fotografii spațiale, conferințe, filme etc.
Programul actualizat pe blogul bibliotecii http://blog.bjbv.ro/?p=4499

Înscrieri la ateliere la adresa Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. , menționând în titlul mesajului Sciefest - numele atelierului.
Invitaţii noştri vă propun proiecte foarte creative: o piramidă holografică – instalaţie creată şi montată de Neo SENSE SRL Braşov, imprimante 3 D de la 3 D DOT SRL Braşov, tehnologii inovative din lemn de la Facultatea de ingineria lemnului, Universitatea Transilvania, noutăţi editoriale în literatura SF de la Antares Club Braşov ş.a.
Atelierele sunt foarte variate, de la biologie, meteorologie şi ecologie la chimie, fizică, matematică aplicată, robotică şi programare, energie regenerabilă, pictură spaţială, lego, jocuri ştiinţifice de la Centrul Solaris din Germania, aplicaţii inovative de lectură pentru smartphones, aplicaţii iniţiate, create şi susţinute de biblioteca noastră.
Conferinţele. Din programul de vineri face parte conferința de istorie despre Ionel Brătianu de Corneliu Pintilescu (ciclul Conferințele Secției Periodice). Sâmbătă vom afla lucruri speciale din lumea biologiei, a animalelor care folosesc veninul ca mecanism de apărare. Biologul Ancuţa Bontaş, co-traducător al carţii Autobiografia lui Charles Darwin apărută în 2017 la editura Humanitas, va dezvălui din tainele evoluţiei veninului la animale, cum au reuşit să se adapteze şerpii şi reptilele la provocările mediului şi să folosească veninul în apărarea speciei lor. Prezentarea este un program în colaborare cu Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa, cunoscut în lumea muzeală pentru cercetările, expoziţiile şi programele sale educaţionale despre lumea reptilelor şi insectelor. Duminica este dedicată astronomiei, iar conferința despre “Viaţa în Univers între mit și realitatea științei” a lui Lucian Curelaru ne propune o temă incitantă, venind să lămurească ideile noastre despre alte ființe în univers și să combată prejudecățile și miturile propagate mai ales de tabloide. Iată ce vă propune Lucianu Curelaru în rezumat să vă prezinte:
"Există alte forme de viaţă undeva în Univers? Dacă da, există şi forme de viaţă inteligente? Sunt ele capabile de a călători în spaţiu sau a intra în legătura cu noi într-un fel sau altul? Cu siguranţă ştiinţa are ceva de spus legat de acest subiect. Vă invităm să aflaţi cum se vede problema vieţii în Univers prin prisma ştiinţei actuale şi prin ce mijloace încearcă ştiinţa să găsească un răspuns final la această problemă."
Filmul este în centrul festivalului și sunteți invitați să vedeți proiecții ale clubului Antares despre cum imaginaţia autorilor de literatură SF a devenit realitate. În final, vom avea patru cineaști și producători tineri și creativi de film experimental pe care vă invităm să îi urmăriți – Orsolya Balint, Claudiu Cojocaru, Corina Drăgan și Mara Oprişiu. Asociaţia KunSTADT din Braşov organizează proiecţie şi dezbatere pe tema filmului experimental. Iată ce propun cineaştii şi producătorii braşoveni publicului: “Filmul este o formă de artă, dar nu fiecare film este o operă de artă. În varietatea filmului sunt incluse producţii documentare, de divertisment, propagandă și istorie culturală. Filmul experimental face parte din această varietate şi prin acest eveniment pe care il propunem - proiecţie şi dezbatere - dorim, împreuna cu invitaţii şi publicul prezent, să aflăm despre şi să cunoaştem mai bine aspectele creaţiei artistice şi producţiei în sine a filmului experimental.
Parteneri şi participanţi: Antares Club Braşov, Asociaţia Secular Umanistă din România (ASUR), Universitatea „Transilvania” Braşov, Fundaţia comunitară Braşov, Fondul Ştiinţescu, Centrul de cercetare pentru tineret şi mediu Solaris din Chemnitz (Germania), Neo Sense SRL Braşov, 3 D DOT Braşov SRL.

Merită să veniţi la SCIEFEST!

Despre SCIEFEST:

Trăim înconjuraţi de ştiinţă şi tehnologie, progresul tehnologiilor este foarte rapid, ritmul noilor aplicaţii alert, epoca noastră stimulând creativitatea, emergenţa unor industrii noi şi aşezând inovaţia pe primul loc în societate. Canale anume de televiziune sunt dedicate ştiinţei, experimentelor şi noilor programe, lumii animalelor explicată prin mecanismele care o generează şi prin adaptarea la mediu, fenomenelor naturale, meteorologice şi cereşti. Un festival de ştiinţă şi industrii creative este firesc în acest context.
SCIEFEST – Festival de știință și industrii creative este un eveniment organizat de Biblioteca Județeană “George Barițiu” Brașov, împreună cu Coresi Resort Shopping, care are drept scop, printre altele, să susțină, educația pentru inovație, proiectele experimentale și creative și antreprenoriatul.
SCIEFEST se adresează organizaţiilor şi firmelor din domeniul educaţiei, ştiinţei, industriei, tehnologiei şi mediului (IT, design și mobilier, arhitectură experimentală, industrii creative, producția de filme și jocuri video, telefonie mobilă, edituri şi librari de e-book, şcoli şi universităţi cu programe inovatoare în educaţie etc). Programul festivalului va cuprinde prezentări şi demonstraţii ale participanţilor la standuri, ateliere (de robotică, programare, imprimantă 3D, astronomie, ateliere experimentale de chimie, fizică, matematică aplicată, ateliere demonstrative de biologie, ecologie, energie regenerabilă şi meteorologie), expoziţii de fotografii astronomice, filme documentare și experimentale.

Despre Biblioteca Județeană “George Bariţiu” Brașov
Instituţie de informare, educaţie şi cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Braşov, Biblioteca “George Bariţiu” este biblioteca publică a municipiului şi judeţului Braşov, oferind servicii cetăţenilor şi rezidenţilor judeţului (informare, lecturi publice, divertisment, cursuri şi educaţie), dispunând de 6 filiale în cartierele oraşului şi coordonând profesional activitatea bibliotecilor publice din judeţ. Este deschisă tuturor categoriilor de public, desfăşoară activităţi în spitale, centre sociale, cămine de persoane vârstnice şi încurajează inovaţia prin proiectele sale, tinzând să devenim un hub comunitar. Credem cu convingere în citit ca abilitate de viaţă, pe viaţă şi pentru viaţă! Deviza noastră este (Re)descoperă un loc prietenos! SCIEFEST este un proiect integrat în strategia de dezvoltare a sistemului de biblioteci publice din judeţul Braşov.