News CCI Brasov

Șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România la Brașov

(1 Vot)
Șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România la Brașov

Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene, d-na Angela Filote, în România a verificat proiectele finanțate din fonduri europene.

Joi, 5 februarie d-na Filote a monitorizat proiectele finanțate din fonduri europene, a avut întâlniri cu reprezentanți ai autorităților locale, ai societății civile și ai mediului de afaceri din Brașov și a participat la un dialog cu cetățenii brașoveni interesați de parcursul european al României.

"Această serie de vizite îmi permite să iau pulsul fiecărei regiuni în parte și îmi oferă șansa de a le descoperi poveștile. În județul Brașov mi-am propus să vorbesc despre oportunitățile de dezvoltare ale regiunii, inclusiv prin programe europene", a declarat șeful Reprezentanței Comisiei Europene.

Totodată, d-na Angela Filote a afirmat că în următoarea perioadă de finanţare, 2014-2020, vor apărea unele schimbări în ceea ce priveşte proiectele finanţate prin programe precum POS - DRU sau a unor axe prin care se acordă fonduri nerambursabile pentru promovarea turistică ori pentru „campaniile de conştientizare şi informare”. Ea a recunoscut că în perioada 2007-2013 impactul unor astfel de proiecte „nu s-a prea văzut”. Pentru a nu se mai întâmpla acest lucru, Filote a anunţat că în următorul ciclu bugetar european, 2014-2020 „vor fi analizaţi indicatorii de impact, nu cei de proces. De exemplu, până acum, un proiect finanţat prin POS-DRU era evaluat în funcţie de numărul de persoane care participă la un curs de calificare (indicator de proces), dar în viitor criteriul de evaluare va fi numărul celor care se vor angaja după ce au beneficiat de formare profesională printr-un program european”.

Șeful Reprezentanței Comisiei Europene a vizitat mai multe investiţii ce au beneficiat de finanţare europeană. Primul proiect inclus în agendă a fost Ambulatoriul modernizat al Maternităţii Braşov, care a fost inaugurat în luna martie a anului trecut şi deserveşte peste 300.000 de persoane, populaţia feminină de la nivelul întegului judeţ, precum şi persoane din judeţele limitrofe.

După vizita la Ambulatoriul Maternităţii, Angela Filote a mers la Râşnov, unde a vizitat Cetatea Râşnov (promovată printr-un proiect cu fonduri UE), dar şi Centrul istoric, unde se implementează un proiect european ce vizează reabilitarea acestei zone.

Programul zilei de 6 februarie 2015 cuprinde o întâlnire cu reprezentanți ai autorităților locale și ai mediului de afaceri organizată de Camera de Comerț și Industrie Brașov, cu participarea d-lui Constantin Sorin Mănduc, primar al municipiului Făgăraș; d-lui Costea Silviu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Brașov; d-lui David Dragoș, președintele Asociației de Dezvoltare Comunitară Brașov. Totodată, include și o vizită la Cetatea Rupea, reabilitată cu bani europeni.