News CCI Brasov

Flash news

(0 voturi)
Flash news

Ministerul Fondurilor Europene va pune la dispoziție 100-150 milioane de euro pentru finanțarea de start-up-uri

1. Ministerul Fondurilor Europene va pune la dispoziție 100-150 milioane de euro pentru finanțarea de start-up-uri, a declarat Eugen Teodorovici, în cadrul conferinţei Capital Bankers 2014 - Finanţări pentru IMM-uri.
Noile firme ar urma să acceseze fonduri de pana la 50.000 euro și chiar sa primească în actionariat statul.

Astfel, statul ar putea deveni acționar cu o participație de 10-15% la acele companii, iar în schimb va suporta dobânzile la împrumuturi. Acestea se vor derula, probabil, prin Eximbank.

sursa: capital.ro


2. Eugen Teodorovici: România va avea un model unic în Europa în ceea ce privește fondurile europene

România va avea un model unic în Europa în privința fondurilor europene, iar în acest sens vom aplica principiul 'Primul venit, primul servit', cu reguli foarte stricte, dar în același timp extrem de simple, a declarat, miercuri, într-o conferință de specialitate, Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene.

'Acordul de Parteneriat din partea României a fost aprobat de către Comisia Europeană pe 6 august, noi fiind al 11-lea stat la nivel european pentru care forul european a aprobat acest document-cadru. Astăzi sunt doar 16 state care au aprobate acordurile de parteneriat. Am trimis la Comisie programele operaționale pe POSDRU, cele care de fapt definesc clar ce se va finanța în perioada următoare. Alocarea financiară directă pentru zona privată este undeva la peste 4 miliarde de euro per total, adică tot ce înseamnă finanțări prin programul operațional regional, capital uman, de dezvoltare rurală. Din această sumă, peste 3 miliarde vor merge către zona de IMM-uri. Obiectivul nostru este de a lansa noile 'call'-uri /apeluri de finanțare, n.r./ pentru 2014-2020, cred că începând din octombrie, început de noiembrie. România va avea un model unic în Europa în ceea ce privește fondurile europene pe zona privată și nu doar atât. Mulți vor râde când vor auzi acest lucru. Vrem să avem reguli foarte stricte și foarte dure, dar extrem de simple în același timp. Totul va fi online, iar dacă solicitantul primește 80 de puncte se semnează contractul de finanțare, nu stau să aștept finalizarea depunerii de proiecte, după aia să facem evaluare etc.Vom aplica principiul 'Primul venit, primul servit' în cazul finanțării europene pentru următorul cadru financiar 2014-2020', a afirmat Teodorovici.

Potrivit oficialului, în privința acordării fondurilor europene, se dorește combinarea programelor operaționale de pe partea socială cu cele de pe privat, în următorul exercițiu financiar.

'Vrem să combinăm cele două programe operaționale, respectiv cel din viitorul POSDRU, cel de capital uman, unde avem 4,2 miliarde de euro, cu cel de Competitivitate, unde avem 1,2 miliarde de euro. La fel vom finanța și școlile profesionale inclusiv private, dacă piața o cere. În plus, trebuie să încurajăm activitățile din zona rurală pentru care se vor da puncte în plus (...) Sunt de principiul că statul trebuie să riște și să nu transfere riscul pe spatele companiilor private. Sunt pentru a pune cât mai puțină presiune pe umerii unui privat pentru dacă transfer riscurile acolo cresc și costurile', a menționat ministrul Fondurilor Europene.

Eugen Teodorovici a participat, miercuri, la conferința 'Capital Bankers 2014 — Finanțări pentru IMM-uri", organizată la București

sursa: agerpres.ro


3.Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri acordă garanții cu expunere de maximum 5 ori a sumei atrase din fonduri UE

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri acordă garanții cu expunere de maximum 5 ori a sumei atrase din fonduri europene, a spus Simona Mureșan directorul executiv al instituției, în cadrul conferinţei Capital Bankers 2014-Finanţări pentru IMM-uri.
 
Aceasta a dat exemplul unei finanțări obținute prin Ministerul Agriculturii, unde la 1 milion de lei capital fonduri administrate, FNGCIMM acordă garanții de împrumuturi de 5 milioane de lei. Comisionul practicat de Fond este de 2,5-2,7%, a precizat Mureșan.

sursa:capital.ro