News CCI Brasov

Lansare faza a II-a a proiectului ROMÂNIA ACASĂ - DIASPORA START UP

(0 voturi)
Lansare faza a II-a a proiectului ROMÂNIA ACASĂ - DIASPORA START UP

Implementarea a 26 noi afaceri in Regiunea Centru- prin Diaspora Start-Up 

Camera de Comerț și Industrie Brașov implementează, în calitate de beneficiar, proiectul “România acasă - Diaspora Start Up” - ID 107619, co-finanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 3: Locuri de muncă pentru toţi, Obiectivul tematic 8: Promovarea unor locuri de muncă durabile și de calitate și sprijinirea mobilității lucrătorilor, Prioritatea de investiții 8.iii: Activități independente, antreprenoriat și înființare de întreprinderi, inclusiv a unor microîntreprinderi și a unor întreprinderi mici și mijlocii inovatoare, Obiectivul specific 3.7: Creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil nonagricol din zona urbană, contract: POCU/89/3/7/107619

.diaspora-sos
Proiectul este implementat în cadrul unui parteneriat format din Camera de Comerț și Industrie Brașov, Asociația "Românii în Italia" și Asociația Euro Adult Education pe o perioadă de 36 de luni, cuprinsa intre 19.09.2017 – 18.09.2020 și se derulează la nivelul Romaniei, mai putin in zona Bucuresti-Ilfov
Obiectivul general al proiectului constă în dezvoltarea competențelor antreprenoriale pentru 200 de persoane din România (excepție zona București-Ilfov) în vederea încurajării antreprenoriatului și a ocupării pe cont propriu prin înființarea a 26 de noi întreprinderi cu profil non agricol în zona urbană și subvenționarea acestora cu cca 30.000 euro prin schema de ajutor de minimis Diaspora Start Up.
Grupul țintă al proiectului a vizat un număr de 200 de persoane, cu vârsta peste 18 ani, cu reședința sau domiciliul în România, mai putin zona București-Ilfov, care a intenționat să înființeze o afacere non agricolă în mediul urban în scopul creării de noi locuri de muncă, care posedă cetațenia română, care au făcut dovada domiciliului sau rezidenței în străinătate în ultimele 12 luni și care au demonstrat experiența antreprenorială.
La finalul perioadei de înscrieri, în grupul țintă s-au centralizat 265 de înscrieri, 60% bărbați și 40% femei, aceste persoane provenind din peste 24 de țări, cu preponderență din Italia 29%, Anglia 28%, Germania 10%, Spania 7%, SUA 4%, Suedia 4%, Austria 3%, Belgia 3%, s.a.m.d. În ceea ce privește statutul acestora pe piața muncii, persoanele ce au compus grupul țintă au declarat a fi în proporție de 64% angajați, 18% antreprenori și 18% din altă categorie (șomeri, inactivi, studenți, etc.).
Din cele 265 de înscrieri, 197 s-au dovedit a fi eligibile pentru a putea urma cursurile de formare antreprenorială ce s-au desfășurat în perioada 19 februarie 2018 – 24 august 2018, în urma cărora au absolvit cu succes 189 de persoane, acestea punându-și în dezvoltare ideile de afaceri prin elaborarea unui plan de afaceri, îndrumați și consiliați de către specialiștii nostri.
La concursul de planuri de planuri de afaceri s-au înscris 65 de persoane din cele absolvente a cursului de formare antreprenorială, iar dintre acestea au fost selectate, conform Regulamentului publicat pe site-ul oficial al proiectului, 26 de planuri de afaceri eligibile direct și 10 pe lista de rezervă.
Fiecare idee de afacere va fi finanțată prin acordarea unei subvenții de maximum 137.184,61 lei/plan de afaceri, subvenție care face obiectul unei scheme de ajutor de minimis. Valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate în cadrul proiectului este de maximum 3.566.799,86 lei.
Domeniile de afaceri ce fac obiectul planurilor de afaceri câștigatoare sunt următoarele: IT, Construcții, Industria alimentară, Industria Medicală, Transport, Divertisment, Consultanță în afaceri și Management, Peisagistică, Domeniu cultural, Domeniul arhitectural, etc.
Beneficiarii planurilor de afaceri câstigătoare sunt în proporție de 35% femei și 65% bărbați ce provin din țări precum: Anglia (5 pers), Belgia (3 pers), Germania (3 pers), Spania (3 pers), SUA (3 pers), Irlanda (2pers), Italia (2 pers), Franta (2 pers), Canada (1 pers), Croatia (1 pers), Austria (1 pers).
Selecția planurilor de afaceri câstigatoare a presupus încheierea Etapei I a proiectului, iar Etapa a II-a a fost demarata in 19 septembrie 2018, etapă ce presupune implementarea planurilor de afaceri câștigătoare și care implicit va atrage o creștere a numărului de persoane care demarează noi afaceri cu profil non agricol în zona urbană din Regiunea Centru cu scopul creării de minim 52 locuri de muncă prin înfiintarea a 26 de noi întreprideri.
În faza de implememtare a planurilor de afaceri, Camera de Comerț și Industrie Brașov va asigura consolidarea cunoștințelor și competențelor în domeniul antreprenoriatului, pentru cele 26 de persoane ale căror planuri de afaceri au fost selectate, prin participarea la un program de mentorat și consiliere. De asemenea se va avea în vedere asigurarea dezvoltării și sustenabilității celor 26 de întreprinderi finanțate prin derularea unui program de monitorizare.

Pentru mai multe informații, vă stam la dispoziție.

Date de contact:
Camera de Comerț și Industrie Brașov, B-dul. M.Kogălniceanu Nr.18-20, bl.1K, 500173 Braşov, tel: 0268/54.70.84, 0268/54.70.82, fax: 0268/54.70.86, e-mail: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. , Daniel Gabor - Manager de proiect, Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. .

diaspora-jos