News CCI Brasov

Munca decentă

(9 voturi)
Munca decentă

Peste 130 de țări au marcat în 7 octombrie „Ziua internațională a muncii decente”. Conceptul a fost elaborat de Organizația Internațională a Muncii (OIM) în 1999.

Muncă Decentă reprezintă o strategie de dezvoltare, care recunoaşte rolul central al muncii în viaţa oamenilor. Astfel, la o muncă productivă trebuie să existe o remuneraţie justă, decentă pentru muncitori şi familia lor, care să le permită un trai decent; securitatea la locul de muncă; garantarea unei protecţii sociale în caz de boală, de sarcină şi pentru orice alte situaţii cu care angajaţii se confruntă de-a lungul vieţii. De asemenea, trebuie să existe o bună perspectivă de dezvoltare personală a celui care munceşte, libertatea de exprimare a revendicărilor, posibilitatea de a participa la procesul decizional. Munca decentă înseamnă şanse egale, un tratament echitabil pentru toţi, bărbaţi şi femei, şi excluderea oricărei forme de exploatare.

Cu această ocazie, și în urma publicării articolului „Fericirea la locul de muncă”, am fost fost invitat la Digi 24 Brașov la emisiunea „Recrutat în Brașov”, moderată de Laurențiu Țiței, pentru a dezvolta această temă și de a analiza aceste concepte în contextul culturii organizaționale a companiilor românești.

Mihai Bolonyi,
Sociolog