News CCI Brasov

O legislație stabilă este cheia producerii energiei din surse regenerabile

(3 voturi)
O legislație stabilă este cheia producerii energiei din surse regenerabile

Jürgen Ludwig, General Manager la Transfer de Tehnologie și Management SRL (TTM), a avut amabilitatea de a ne vorbi despre teme importante în ceea ce privește producția de energie din surse regenerabile și viitorul acesteia în România.


intrebarePentru început aș vrea să vă rog să ne spuneți de ce ați ales să veniți în România și nu ați decis să mergeți în altă țară?

Jurgen-LudwigCând am început în România în 2007 și am fondat TTM au fost trei factori importanți care m-au determinat să aleg România: (1) România a devenit membru UE, (2) producerea de energie din surse regenerabile era ca și inexistentă și (3) UE și România au pus la dispoziție fonduri de finanțare pentru dezvoltarea “energiei verzi” în baza Legii 220. Eu vin din Germania – acolo situația era mult mai avansată – tehnologiile erau deja disponibile pe scară largă în acel moment. Aici, în România nu exista know how-ul pentru a iniția și implementa astfel de proiecte. Din acestă idee s-a născut și Ziua Energiei Brașov pe care am organizat-o pentru prima oară în 2008.

intrebareCare sunt noutățile legislative / financiare în ceea ce privește producția de energie provenită din surse regenerabile? Considerați că sunt suficiente sau este necesar să fie adoptate mai multe măsuri?

În domeniul de producere a energiei a existat în ultimii ani numai perioade scurte de stabilitate pentru investiții, de exemplu pentru fotovoltaice doar la sfârșitul anului 2012, ceea ce a dus în 2013 la un boom în dezvoltarea centralelor fotovoltaice în România. Astăzi, modificările retroactive a legilor și reglementărilor duc la imposibilitatea determinării veniturilor viitoare din producția de energie – astfel este imposibil de a găsi resursele financiare necesare – fie din surse instituționale sau private. În plus, ultimile acțiuni ale guvernului și administrațiilor (parțiala amânare de la tranzacționare a certificatelor verzi, noi taxe, etc.), scăderea prețurilor la energie și a prețurilor certificatelor verzi duc la scăderea veniturilor curente care vor duce la intrarea în insolvență a unor centrale.

intrebareAvând în vedere că în țara noastră există mai multe organizații și companii care sunt implicate în susținerea industriei energetice, ne puteți spune care sunt obiectivele acestora și cum va influența implementarea lor producția de energie regenerabilă?

Am invitat la Ziua Energiei toate grupurile de interes la o discuție la masa rotundă – reprezentanții organizației eoliene, solare, biogaz și biomasă, hidro, PATRES - Patronatul producătorilor de energie din surse regenerabile și Asociația furnizorilor de energie AFEER. Toate pledează pentru un mediu stabil pentru companiile din domeniul de tehnologie respectiv. Desigur, de exemplu, operatorii de parcuri eoliene, cu unități de producție foarte mari, au alte priorități și interese față de cei cu unități pe biogaz – dar toți sunt interesați de stabilitatea și predictibilitatea legislativă. Din păcate, astăzi nu avem așa ceva.

intrebareCa în orice domeniu și în acestea putem vorbi de „bune practici”. Ne puteți da câteva exemple în acest sens?

Totul constă în a folosi acea sursă de energie care este disponibilă. De exemplu, într-o zonă în care vântul este puternic soluția cea mai bună este energia eoliană. Acolo unde avem foarte multe deșeuri, acestea reprezintă soluția pentru energia regenerabilă. În păduri, unde avem foarte multe resturi (uscături, toaletarea copacilor) este bine să le folosim pe acestea ca resursă regenerabilă. Unde avem posibilitatea energiei geotermale – căldura din pământ – aceea este soluția cea mai bună. Problema cea mai mare o vedem la energia geotermală, deoarece aceasta se exploatează într-un loc și este utilizată în altă parte. Și aceeași dificultate o întâlnimși în cazul energiei electrice sau termale. Ambele se exploatează într-un loc, dar se utilizează în altă locație. Din acest punct de vedere, buna practică devine în acest caz capacitatea de a vedea totul la nivel local.

intrebareCe impedimente ați întâmpinat în realizarea obiectivelor dumneavoastră în acest domeniu și cum le-ați depășit?

În ultimii 7 ani, de când există Transfer de Tehnologie și Management (TTM), am însoțit, ca să spun așa, foarte mulți clienți care au vrut să realizeze proiecte în România. Dintre aceste proiecte, foarte diferite de altfel, o parte s-au realizat, pe când altele au rămas nefinalizate. Motivul cel mai important pentru acestea din urmă a fost dat de nesiguranța în ceea ce privește legislația, siguranța legală. Avem, de exemplu, un client care pentru aprobarea schemei de sprijin a așteptat peste 2 ani, ceea ce l-a făcut să se răzgândească și să decidă să nu mai implementeze acel proiect.Tipul de afacere și consultanță pe care o oferim de 7 ani necesită foarte multă voință pentru a rezista pe piața economică.

intrebareCare sunt măsurile care ar trebui adoptate pentru îmbunătățirea eficienței energetice în industrie?

Din punctul nostru de vedere, credem că eficiența energetică în industrie este o temă foarte importantă pentru viitor. La nivel european pentru perioada 2014 – 2020, pentru domeniul energie o mare parte din preocupări sunt canalizate către eficiența energetică. Dacă în perioada anterioară, 2007 – 2013, au fost susținute proiectele pentru producția de energie din surse regenerabile, în prezent schemele de susținere sunt centrate pe eficiență energetică. O contribuție deosebită pentru reducerea emisiilor de CO2 și diminuarea efectelor datorate încălzirii globale este de a reduce consumul de energie utilizată. Vedem asta, de exemplu, la Schaeffler România, care pentru următorul an și-au propus o reducere a consumului de energie cu peste 5%. Schaeffler are în plan, în toate companiile sale din lume, de a reduce anual cu 4,5% consumul de energie. Iar prin schimbarea sistemului de iluminare au reușit ca într-un an să-și atingă țelul propus.

intrebareDeci în prezent nu se pune problema de producție energetică, ci mai degrabă de reducerea consumului de energie?

Da, este vorba de reducere a consumului prin utilizarea eficientă a energiei. O să vă dau un exemplu. Există studii în Germania pentru producerea și utilizarea de aer comprimat care se folosește foarte mult în industrie. Pierderile în legăturile dintre țevi și în compresoare sunt în industrie în medie de 90%. Aceasta înseamnă că introducem 100% energie din care utilizăm numai 10%, restul reprezintă pierderi. Astfel, în prezent, în toate domeniile se realizează studii pentru a se identifica soluții specifice prin intermediul cărora să se poată economisi un procentaj mare de energie cu un efort cât mai mic.

intrebareCe așteptări au investitorii în energie regenerabilă de la statul român?

Siguranță legislativă, siguranță legislativă, siguranță legislativă.

intrebareAți putea face o comparație a situației României cu cea a altor state din Uniunea Europeană în ceea ce privește energia din surse regenerabile?

O să fac o comparație a României cu Germania, dar care nu trebuie să ducă la concluzia că România trebuie să facă același lucru ca și Germania. În Germania există un preț stabil pentru kWh. Termenul din germană este Energiewende. Am aflat de la reprezentanții ANRE că este planificat un astfel de tarif și pentru producătorii români cu instalații mici până la 500 de kWh. Sper că, dacă se va implementa cât de curând, acest regulament va constitui o siguranță pentru deținătorii de astfel de instalații. Și în Germania există discuții puternice pe această temă deoarece acum 2 ani s-a încheiat etapa de schimbare a surselor de energie și a fost luată decizia ca până în anul 2022 să fie închise toate unitățile de producție de energie nucleară. De aceea, din punctul nostru de vedere, sfatul nostru este de a nu dezvolta mai departe centrala de la Cernavodă prin construcția reactoarelor 4 și 5.

Vă mulţumesc pentru timpul acordat!