News CCI Brasov

Când leneșul este cel mai eficient angajat

(2 voturi)
Când leneșul este cel mai eficient angajat

Dacă am întreba un manager care ar fi primii angajați pe care i-ar concedia, probabil că ar indica persoanele cărora le lipsește dorința și plăcerea de a munci. Însă, există cazuri în care a trândăvi nu este același lucru cu a nu fi eficient.


A învăța de la leneș

O persoană care nu-și dorește nimic pare în totală contradicție cu toată vânzoleala din jurul său, el este văzut de ceilalți ca un individ care nu se implică și că nu are inițiativă. Nu vreau să se înțeleagă faptul că fac pledoaria trândăviei, dar vreau să arăt că - în unele contexte - leneșul poate fi cel mai eficient angajat. Dacă un angajat nu vrea să aibă prestigiu, putere și de cele mai multe ori pare lipsit de dorințe, este condamnabil? La începuturile sale, protestantismul promova tocmai aceste tipuri de personalități pentru a minimaliza consumul ostentativ, fuga după putere și onoruri și a încuraja o formă de ascetism în cadrul congregației sale și reinvestirea profitului, tocmai pentru a evita cheltuirea neproductivă. În modernism, Bill Gates afirma că întotdeauna alege o persoană leneșă pentru o sarcină dificilă, deoarece aceasta va identifica o modalitate ușoară de a o face.

Pentru a fi eficient, leneșul are nevoie de o calitate esențială, și anume inteligența. Cei care fac parte din această categorie pun întrebări și caută soluții pentru a-și ușura munca, în loc să fie pur și simplu executanți. Se concentrează pe ceea ce este esențial și nu se lasă distrași de detalii inutile. Astfel, leneșul inteligent va încerca să evite pe cât posibil munca birocratică și să scape de greutăți, pe când harnicii se duc tocmai spre aceste tipuri de sarcini pentru a dovedi că sunt harnici. Primii au nevoie să-și etaleze inteligența, cei din a doua categorie, sârguința.

Este autentic, nu teatralizează și nu simulează. De aici, și impresia că, deși face parte dintr-o organizație, pare că este outsider. El nu este competitiv și combativ, ceea ce îl face să fie perceput ca neinteresat de activitățile zilnice ale organizației, dar acest fapt nu-l face să fie lipsit de forță. Caută să rezolve o problemă cu minim de efort și preferă să fie plătit pentru că își prezintă ideile și opiniile unor persoane, care, ulterior, vor trebui să muncească pentru a le implementa. Dacă luăm în considerare ultima observație, probabil că mulți oameni chiar își doresc să fie astfel de „leneși”. Poate că, de aceea, ne putem explica și de ce meseriile de expert și consultant sunt atât de râvnite, chiar dacă apar numai cu numele în fișa de post – este important să dea bine în C.V.

Până la urmă, deoarece acestor persoane nu le place munca și doresc să scape cât mai repede de ea, sunt cei care știu cum să identifice soluții ingenioase, să elimine problemele, să facă lucrurile să meargă fără complicații și să salveze timp. Cu alte cuvinte, este posibil să fie mai eficienți și creativi decât cei care vor să arate și se declară harnici.

Ceea ce este important pentru leneșul pe care l-am descris până acum este de a-și face vizibile inteligența și forța (nu puterea). Acest fapt îi este suficient, motiv pentru care, deși pare să aibă capacitatea de a desfășura activitățile unui manager, nu o va face niciodată. Pentru el, este esențial în a-și face simțită urma, dar mai puțin prezența. Își dorește mai degrabă să intre în istorie, decât să facă istorie, de aceea are strategia unui antierou.

Spre deosebire de harnici, care își caută și vor să arate că au ceva de muncit, leneșul nu va face acest lucru niciodată, pentru că acesta din urmă nu are niciodată nimic de dovedit față de el și/sau ceilalți. Astfel, în cazul acestui personaj din organizație important  nu este nu de a-l ocoli și trata ca pe un viitor șomer, ci de a-l provoca și pune la treabă. El nu va refuza munca, fiind conștient de riscurile la care se supune, însă va căuta să se elibereze cât mai repede de ea ca de o povară, de aici și eficiența sa. Chiar și în cazul în care nu vrea să facă ceva, ceilalți au de învățat ceva de la el: modul în care poți să delegi o sarcină – este incredibil de cât de rapid o poate face. În plus, de la el au de învățat mai ales persoanele care nu pot și nu au învățat să spună „nu” și se supraîncarcă, devenind frustrați că, deși își doresc să obțină succese, se lovesc mai mereu de eșec.

În final, aș dori să atrag atenția că nu despre toți leneșii putem afirma că sunt eficienți, dar pentru un manager axat pe inovare și dezvoltare ar putea avea surpize plăcute dacă este dispus să identifice și să asculte ce au de spus leneșii inteligenți.

Mihai Bolonyi,
Sociolog