Iar dacă gafele sunt neprețuite ca subiect de analiză, fie pentru presa de specialitate, fie pentru can-can, topurile sunt mereu apreciate pentru impactul pozitiv pe care il generează pe de o parte asupra reputației agențiilor, pe de altă parte asupra noilor intrați care au astfel un set de bune practici pentru inspirație.
Așadar azi, o selecție a celor mai de impact 3 campanii de PR derulate în ultimii 2 ani și un bonus…înghețat.
1. Coperta interactivă
O actriță celebră demachiată de cititori prin interacțiune directă, un pachet de șervețele și o revistă pentru femei. Rețeta unei campanii de impact, de marketing integrat cu PR. Cititorii aveau oportunitatea de a șterge direct de pe copertă machiajul, folosind șervețelele puse la dispoziție de revistă. O campanie derulată de agenția DM9DDB în 2015, succesul determinat de inovație.
2. Un selfie de 100£
Ziua mamei marcată diferit de un retailer online – NotOnTheHighStreet.com, printr-un selfie realizat de familia regală, în ton cu sloganul companiei – “Choose a life less ordinary”. De fapt un selfie fake, realizat de un student al Universității Warwick, care a și câștigat un premiu de contributor de 100£. O campanie de impact, datorat originalității, creativității și inovației.
3. Căutări. Și Ebola
O boală nemiloasă și o campanie de responsabilitate socială derulată de Google pentru combaterea acesteia. La adresa onetoday.google.com/fightebola existau explicații legate de acțiune și apelul către cititori de a dona pentru cauză. Google a acționat în timp ce marile guverne încă se întrebau care ar fi cea mai bună abordare a problemei. O campanie de impact, de responsabilitate socială lansată la momentul potrivit, în contextul potrivit!
Cât despre #IceBucketChallenge, bonusul acestei ediții și “cea mai bună campanie PR din ultimii ani” – conform Andrew Gilman, președinte CommCore Consulting Group, am povestit și în cadrul Seminarului 6X5. Rezultat? Bill Gates, Shakira sau Tim Cook…înghețați și peste 115 mil.$, fonduri strânse pentru Asociația ALS și pentru educarea și conștientizarea populației SUA asupra acesteio boli, rară dar mortală. O campanie de impact, determinat de mesaj și inovație.
Așadar, pe principiul așa DA, inovația și creativitatea vor genera mereu campanii de impact, de succes – dacă ne raportăm la rezultate, iar profesioniștii își vor lăsa mereu amprenta asupra evoluției pieței PR, a imaginii companiilor dar și a ONG-urilor. Cel puțin în alte țări.
Și apropos, de imagine companiei tale cine se ocupă?
Articol scris de Dana Lupșa – L.T.D. Public Relations