News CCI Brasov

RETAILUL ALIMENTAR unul dintre cele mai importante și active sectoare în perioada situației de urgență

(0 voturi)
RETAILUL ALIMENTAR unul dintre cele mai importante și active sectoare în perioada situației de urgență

Se încurajează sau nu comerțul cu produsele românești?! 

În perioada Stării de urgență producătorii locali din industria alimentară au întâmpinat dificultăți în ceea ce privește desfacerea produselor întrucât agenții economici din industria HORECA au suspendat activitatea respectând măsurile impuse de autorități. Acum, când toți agenții economici se așteaptă la o relansare economică, pentru sectorul de produse alimentare românești s-au înăsprit condițiile de comercializare în marile magazine.

Legea nr. 28/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, publicată în M.O. nr. 274 /01.04.2020 intră în vigoare la data de 16.05.2020!

Dintre modificările și completările aduse, menționăm câteva cu impact negativ asupra consumatorilor și producătorilor din industria alimentară locală și națională:
- Se abrogă punctele care cuprindeau definiția termenilor: „carne românească”, „produs românesc”, „filiera produsului agroalimentar”, „acord interprofesional”, “lanţ scurt de aprovizionare”, cumpărătorului fiindu-i mai greu să identifice marfa de proveniență autohton;
- Se elimină limitarea termenului de plată al comerciantului către furnizor pentru produsele contractate şi livrate, de cel mult 30 de zile calendaristice;
- Se modifică termenul de plată pentru produsele alimentare proaspete (carne, cu excepția celei congelate, pește, cu excepția celui congelat, lapte, ouă...), de la maxim 7 zile calendaristice la maxim 14 zile lucrătoare de la data recepţionării mărfii de către beneficiar (art. 8);
Orice decalare a termenelor de plată de către marii retaileri către furnizorii locali favorizează marii retaileri, care oricum dictează regulile pe lanțul comercial. Această modificare de la cel mult 7 zile calendaristice la cel mult 14 zile lucrătoare este clar în detrimentul producătorilor care își vor încasa banii cu o întârziere de 3 săptămâni, ceea ce în perioada prezentă, pentru mulți dintre ei, va însemna un blocaj financiar!
- Se abrogă obligativitatea Comerciantului de a acorda spaţii distincte de expunere şi vânzare a produselor româneşti, înlocuindu-se cu opțiunea generală „Comerciantul poate acorda, prin înţelegerea părţilor, spaţii distincte de expunere şi semnalizare la raft pentru fiecare produs alimentar, în funcţie de ţara de origine."(art. 10);
- Se abrogă obligativitatea Comerciantului ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate şi de panificaţie, să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanţul alimentar scurt, (reprezentat în mare majoritate de producători locali) aşa cum este definit în conformitate cu legislaţia în vigoare (art. 12).

Produsele autohtone vor putea pierde din vizibilitate și acces în marile magazine în detrimentul produselor din import, care nu întodeauna se evidențiază prin calitate superioară, dar subvențiile și politicile agricole din țările de origine fac ca prețul la raft să fie mai accesibil.

Consumatorii brașoveni rămân singurul sprijijn pentru producătorii locali, astfel că, atunci când fac cumpărături, să aleagă mai cu seamă produse ale producătorilor din zona noastră. Avem datoria să susţinem micii producători alimentari zonali, aceştia reprezentând o parte importantă în păstrarea tradiţiei şi specificului local!
Silviu COSTEA , Președinte