News CCI Brasov

Norvegia impune obligativitatea toll tag-uri pentru autovehicule comerciale de peste 3,5 tone

(0 voturi)
Norvegia impune obligativitatea toll tag-uri pentru autovehicule comerciale de peste 3,5 tone

Începând cu 1 ianuarie 2015

 

Administrația norvegiană a Drumurilor Publice - Statens vegvesen face cunoscut faptul că, începând cu 1 ianuarie 2015, toate autovehiculele comerciale de peste 3,5 tone care circulă pe drumurile publice din Norvegia, indiferent de țara în care au fost înmatriculate, trebuie să fie dotate, în mod obligatoriu, cu un dispozitiv electronic special pentru înregistrarea taxelor de drum (toll tag).

În aceste condiții, până la 1 ianuarie 2015, toți conducătorii auto de astfel de autovehicule trebuie să încheie un contract cu un operator norvegian din sistemul național de gestionare și colectare a taxelor de drum și să monteze toll tag-ul valid pe parbriz, în interiorul vehiculului, conform instrucțiunilor de instalare.

Poliția, autoritățile vamale și Administrația norvegiană a Drumurilor Publice (Statens vegvesen) vor monitoriza conformarea cu această prevedere. În situația în care, începând cu 1 ianuarie 2015, un autovehicul va fi identificat că nu are un contract și un toll tag valabile, se aplică o amendă de 8.000 coroane norvegiene (aproximativ 1.000 euro) și, dacă nu va fi plătită în trei săptămâni, de 12.000 coroane norvegiene. Dacă nerespectarea acestei prevederi se repetă în decurs de doi ani, amenda va fi de 16.000 coroane norvegiene.

Toll tag se poate obține astfel:

- Se accesează web site-ul www.autopass.no (tag obligatoriu/compulsory tag) sau www.easygo.com pentru a semna contractul și a comanda dispozitivul toll tag, cât mai repede posibil. Ulterior, toll tag-ul va fi expediat solicitantului prin poștă.

- Începând cu 1 ianuarie 2015, semnarea contractului și obținerea toll tag-ului se vor putea realiza în punctele de trecere a frontierei norvegiene. Mai multe informații se pot obține la telefon 02050 sau +47 210 31 764 (pentru apeluri din afara Norvegiei), precum și, on-line, la www.fjellinjen.no/chat.

Persoanele care dețin un astfel de dispozitiv trebuie să se asigure că:

- Numărul toll tag-ului este corespunzător numărului de înmatriculare al autovehiculului.

- Toll tag-ul este valabil pentru autovehicule grele și nu pentru autovehicule ușoare.

- Contractul principal cu operatorul norvegian abilitat este în termenul de valabilitate.

Se recomandă ca toate persoanele aflate în această situație să contacteze operatorul care îi deservește pentru mai multe informații.

Obligativitatea existenței toll tag-ului comportă, în principal, următoarele aspecte:

- Prevederea se aplică tuturor vehiculelor grele de transport bunuri și persoane, cu o capacitate de peste 3,5 tone, care, în Norvegia, sunt destinate afacerilor comerciale, indiferent dacă au fost înmatriculate în Norvegia sau într-o altă țară.

- Toll tag-ul este asociat și trebuie să corespundă numărului de înmatriculare al vehiculului.

- Persoanele care sunt responsabile pentru încheierea contractului cu operatorul norvegian abilitat sunt, după caz: proprietarul autovehiculului, șoferul autovehiculului sau persoana care a închiriat autovehiculul.

- Toll tag-urile valabile în Norvegia sunt: AutoPASS, BroBizz și GoBox.

Pentru mai multe informații, recomandăm ca toți cei interesați să acceseze web site-ul www.autopass.no, indicat de Administrația norvegiană a Drumurilor Publice (Statens vegvesen).

Ambasada Romaniei la Oslo