News CCI Brasov

Codul insolvenței - protecție juridică și relansare economică

(0 voturi)
Codul insolvenței - protecție juridică și relansare economică

La recomandarea Comisiei Europene noua viziune a Codului insolvenței are în vedere pârghiile pentru acordarea unei noi șanse debitorilor.

 

În acest sens facem distincție între debitorul care se poate salva dar este temporar în dificultate și debitorul care este în mod real în încapacitate de plată.

Noua legislație a prevăzut modalități de prevenire a insolvenței pentru un “debitor în dificultate financiară “ așa cum este definit în art. 5 pct. 27 din Legea 85/2014. Mai exact legea a analizat gradual situația societăților aflate la limita desfașurării activității și intrării în incapacitate de plată aplecându-se asupra consecințelor grave ale eliminării societății datorită locurilor de muncă asigurate, competitivității în piața specifică, efectul în lanț al intrării în insolvență a societăților din domenii conexe de activitate, ...etc . În acest sens procedura Mandatului ad-hoc și Concordatul preventiv au în vedere diligența organelor de conducere care, analizând în perspectivă situația societății, pot recurge la un plan de redresare care prevede renegocierea contractelor, eșalonarea unor debite, reducerea de personal și alte modalități pentru menținerea pe piață a debitorului. Menținerea pe piață va avea în vedere aspecte de natură socială și de natura evitării colapsului financiar sau temporizarea unei activități care se afla în strânsă dependență de activitatea unei alte entități care a întârziat plățile, furnizarea materiei prime, finalizarea unei lucrări de care debitoarea depinde substanțial,etc. Urmarea acestor proceduri reprezentă o temporizare sau o soluție finală pentru redresarea debitorului .

Pentru “debitor” în sensul definit de legea insolvenței, respectiv cel care este în mod real în incapacitate de plată, Codul insolvenței a prevazut modalitatea de deschidere a procedurii insolvenței la cerere ca modalitate de protecție. Efectul deschiderii procedurii insolvenței conform prevederilor art. 75 din Codul insolvenței este suspendarea acțiunilor judiciare, extrajudiciare sau a măsurilor de executare silită pentru realizarea creanțelor asupra debitorului, ceea ce va permite șansa reală de redresare și reorganizare a debitoarei dacă mai este posibil prin metode specifice .

În concluzie, Codul insolvenței acordă atât pentru debitorul în dificultate financiară cât și pentru debitorul aflat în incapacitate de plată o a doua șansă în fața creditorilor săi.

Practician insolvență av. Mariana Cristea

CRISTEA &CO INSOLVENCY SPRL
Constanta, str. Cuza-Voda nr. 54, ap.4, parter
www.cristeainsolvency.ro
Tel 0241 518 112 Fax 0241 518 02 
Mobil: 0745 021 059/ 0744 518 583
e-mail:  Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.

Colaborator permanent : Societatea Civila de Avocati CRISTEA si ASOCIATII

Bucuresti, str. Institutul Medico-Militar nr. 12 , sector 1
Constanta, , str.Cuza-Voda,nr.54,ap.2-3, parter,
Tel 0241 518 112 Fax 0241 518 02 Mobil: 0744 518 583
www.cristealaw.ro
e-mail: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.